Juffrouw Springtouw

De creatieve onderwijsbegeleider en coach


Nieuw schooljaar

Doelen stellen

Wat is dat toch een heerlijk gevoel, zo aan het eind van de zomervakantie, als je nog een heel nieuw schooljaar voor je hebt. De drukte van voor de zomervakantie heb je achter je gelaten en vol energie, plannen en nieuwe ideeën sta je nu weer aan het begin. Hoe zorg je ervoor dat je dit gevoel vasthoudt, daarvoor heb ik dit werkblad gemaakt.

Bij de coachings- en begeleidingsgesprekken maakt ik graag gebruik van metaforen. Het kan helpen om de hulpvraag op een andere manier te bekijken. Werkbladen vind ik geweldige hulpmiddelen om informatie te ordenen. Maar ik vind het ook erg leuk om live mee te tekenen.

Invulwijzer werkblad

Een titel van een boek kan je raken of er juist voor zorgen dat je het heel snel weer terug op de plank zet. Hetzelfde geldt voor de voorkant van een boek. Het is nu de bedoeling dat je een titel bedenkt voor komend schooljaar.

 Wat vind je zelf belangrijk? waar wil jij je op richten, wat wil je leren of ontwikkelen. Het maakt niet uit hoe groot of hoe klein het is, als het maar iets is waar mee je heel graag aan de slag wil en waar jij energie van krijgt.


De achterkant van een boek is handig, om even snel te lezen waar een boek overgaat.

Stel je voor dat het boek over jouw schooljaar 2021/2022 gaat, hoe zou je dan willen dat die achterkant eruit zag.

Beschrijf, tekenen, plak hoe jij zou willen dat het eruit ziet.

De voor- en de achterkant van het boek blijven het hele schooljaar hetzelfde.


Een schooljaar heeft een duidelijk ritme van vakantie naar vakantie. In mijn werk denk ik altijd in die blokken, lekker overzichtelijk en elke keer rond ik weer een stukje af. 

Elke periode kent ook weer zijn eigen vaste elementen, pieken en dalen, dingen die moeten en dingen die mogen, dingen die eigenlijk hadden gemoeten en momenten die elk schooljaar weer onvergetelijk zijn. Dit werkblad gaat mee in dat ritme. Want  je kiest steeds, per periode, waar het over gaat en dat verdeel je over de weken.




Je boek bestaat uit bladzijden (de weken), hoofdstukken (de perioden) en die samen vormen jouw boek. Waarbij de voor- en de achterkant je helpen om keuzes te maken.  



De notities worden de kers op de taart, daar beschrijf wat je allemaal hebt ontdekt, wat er goed ging en wat niet, wat er mooi was of grappig en waardoor je geraakt was. 


In het donker lezen is met een ouderwets boek niet zo'n goed idee. Een lamp is dan een geweldig hulpmiddel om toch 's avonds nog een stukje verder te lezen. Wat gaat jou helpen om de doelen die je gesteld hebt te bereiken, bijvoorbeeld welke collega kun je om hulp vragen, met wie zou je kunnen samenwerken of hoe zorg je voor kennis die je ervoor nodig hebt. 


Dit werkblad kun je prima voor jezelf invullen. Maar door het samen met mij te onderzoeken, komen er andere inzichten en perspectieven. Op die manier help ik jou om de doelen te behalen. Dit doe ik op een laagdrempelige en creatieve manier.


Mocht je meer informatie willen, neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.